الزامات مندرج در سامانه ایزو 31000 بر اساس 11 اصل مدیریت ریسک، سازماندهی شده و به عنوان راهنما، روش، منطق طراحی و پیاده سازی چارچوب مدیریت ریسک و فرآیند آن عمل می کند.
ایزو 31000 مشخص نمی کند که چگونه می توان از اصول یازده گانه برای طراحی، پیاده سازی و اطمینان از اثر بخشی فرآیند مدیریت ریسک، استفاده کرد. بلکه بر این باور است که یک سازمان باید این اصول را به نحو مقتضی در تشکیلات، سیستم ها و روش های خود، تطبیق و اعمال نماید. استاندارد ایزو 31000 به عنوان یک سند راهنما برای همه سازمان ها قابل اجرا می باشد و این امکان وجود دارد که برای هر محصول یا خدماتی مورد استفاده قرار گیرد.
مدیریت ریسک به تحقق اهداف سازمان و ارتقای عملکرد آن در حوزه های مختلف از جمله ایمنی، بهداشت و محیط زیست، امنیت، تطابق قانونی و مقرراتی، پذیریش و اقبال عمومی، حفاظت محیطی، کیفیت محصول، مدیریت پروژه کارایی عملیاتی و راهبری و اعتبار تجاری کمک می کند.
مدیریت ریسک یک فرآیند منفرد نیست که از سایر فرآیندهای سازمان جدا شده است. مدیریت ریسک بخشی از مسئولیت مدیریت است و بخشی از تمامی فرآیندهای داخلی سازمان از جمله برنامه ریزی استراتژیک، مدیریت پروژه و مدیریت تغییر است.
مدیریت ریسک به مدیران کمک می کند تا تصمیم هایی آگاهانه تر اتخاذ کرده و گزینه ها را اولویت بندی نموده و بین گزینه های مختلف تمایز قائل شوند.
مدیریت ریسک به صورت مشخص بر عدم قطعیت و ماهیت آن تمرکز نموده و به چگونگی رویارویی با آن می پردازد.
رویکرد نظام مند، ساختارمند و زمان مند مدیریت ریسک باعث ارتقای کارایی شده و به نتایجی قابل مقایسه، سازگار و پایدار می انجامد.
ورودی های فرآیند ریسک براساس منابع اطلاعاتی از جمله داده های تاریخی، تجربیات، بازخورد ذینفعان، مشاهدات و پیش بینی ها و قضاوت ها بنا شده است. البته تصمیم گیران باید نسبت به محدودیت های احتمالی داده ها و مدل سازی آنها آگاه بوده و از اختلاف نظر بین متخصصین مطلع باشند.
مدیریت ریسک با محیط درونی و بیرونی سازمان هم راستا می شود.
مدیریت ریسک توانمندی ها، ادراکات و نیات نیروهای درونی و بیرونی سازمان که می تواند تحقق اهداف را تسهیل کنند، شناسایی می کند.
جلب مشارکت ذینفعان خصوصا تصمیم گیرندگان در تمامی سطوح سازمان طی فرآیند مدیریت ریسک تضمین کننده این است که مدیریت ریسک به روز و مرتبط با موضوعات جاری سازمان است. این مشارکت باعث می شود تا ذینفعان در شناسایی معیارهای ریسک نقش داشته باشند و این نقش را به خوبی درک کنند.
مدیریت ریسک به صورت مستمر تغییر را احساس نموده و نسبت به آن واکنش نشان می دهد زمانی که رویدادهای درونی و بیرونی رخ می دهند، زمینه و دانش تغییر می یابد، پایش و مرور ریسک ها اتفاق افتد، ریسک های جدیدی شکل می گیرند برخی تغییر کرده و برخی از میان می روند.
سازمان ها باید استراتژی هایی را برای بهبود بلوغ مدیریت ریسک و هم راستا با سایر بخش های سازمان اتخاذ کنند.
بسیاری از ما هنوز در مورد بندهایی از استاندارد ایزو 31000 که در آنها از «باید» به عنوان مبنایی برای طراحی یک فرآیند یا نشان دادن انطباق، آمده است، ممکن است اشتباه برداشت نماییم چراکه نگاه کلی در اعمال الزامات استاندارد ایزو 31000، متفاوت است و بیشتر مبتنی بر اصول و اختیاری تر است که درک آن نیاز به دانش عمیق مدیریت ریسک دارد.
واحد مدیریت ریسک شرکت بیمه حافظ
تیر ماه 1402